ATTENTION please!!!

please LEAVE your blog's link for me walk in and follow you back at the SHOUTBOX ok.. tq a lot..
*at every post have a FACEBOOK COMMENT AVAILABLE. do leave comment there if you were not connected with blog account. its more easy.*

Demi XFM radio No.1 anda.

Demi XFM radio No.1 anda.

this blog owner by malaysian people.

this blog owner by malaysian people.

Friday, April 27, 2012

lagu yang punyai SASTERAnya yang tinggi



Cenderawasih burung kayangan
Tuanku putih kilau keemasan
Pandanglah hamba si gagak hutan
Sebelah mata pun hamba tak terkilan

Cenderawasih burung kayangan
Tuanku putih kilau keemasan
Adumu bercadarkan pintalan gemawan
Tidur hamba beralas reranting hutan

Tak hamba terkelindan sayap dipatahkan
Tak hamba terkilan telur hamba dipecahkan
Hamba akur dengan suratan
Hamba akur dengan kehendak Tuhan
Hamba akur berketurunan bermandi hinaan

Cenderawasih burung kayangan
Tuanku putih kilau keemasan
Kau pinta didodoikan rintikan hujan
Ku mampu rintih senandung kedukaan


Aduhai cenderawasih pintamu keterlaluan
Kau inginkan hamba kalungkan bulan
Kau kepinginkan kerabu dari bintang berkerdipan
Kau dambakan rantai untaian buih lautan
comments

Saturday, April 21, 2012

PTPTN ??? whats that?

salam, dan salam sejahtera. hari ni macam - macam isu yang naik. tak lekang dari tempat belajar berkait pula dengan kisah politik. aku masih belajar. dan aku malas ambil tahu hal politik sebab aku masih belum cukup umur 21 tahun untuk bergiat dalam poilitik. maybe kalau ada yg luar sana mesty tertanya? " wei kurt, kau belum 21? da tu apasal tahun lahir kau 1990? ". jawapan aku simple. kalau kau tengok kat email or fb memang aku tipu. kat alam cyber mmg aku takkan bagi umur sebenar aku. aku sedaya upaya akan cuba tipu nama dalam email, alamat, t/l dan lain-lain peribadi. sebab demi keselematan sendiri.

anyway kembali kepada PTPTN. aku pernah mohon masa aku nak sambung diploma aircraft, dan permohonan aku diluluskan. ketika ptptn datang nak bagi borang, mereka akan briefing dan terangkan kat student system ujrah, ukhwah, ikhwah dan lain2. system dia pakai nama - nama islam, tp mungkin kita tak faham apa yang hendak dimaksudkan dibalik tersiratnya itu. sehingga ada satu soalan yang membuatkan satu dewan terdiam dan hanya memandang kepada tukang briefing tu.. soalan dia " adakah PTPTN ni halal untuk dipinjam? dan bukankah PTPTN makan riba daripada peminjam-peminjam mereka? "

aku kaget bila ada pihak pelajar dari tempat belajar aku berani mengeluarkan soalan begini. dalam hati aku hanya berkata " terbaik !!! " mmg terbaik. lalu dijawab oleh pihak PTPTN " mmg PTPTN nampak ada riba dalam pengurusannya, tetapi itu hanya untuk upah yang diminta kerana pihak kami memberikan pinjaman. dan bukan riba yang diuar-uarkan oleh pihak pembangkang kerajaan. "

aku mula naik tanda soal atas kepala lalu rakan-rakan aku terucap " what the fish kickers?".. "apa yang kau karutkan ni? "... " what ? come again"

system yang pihak PTPTN ni beri hanyalah system ujrah yang dimana pihak PTPTN mengenakan 1% daripada jumlah pinjaman. seems legit. so, logikkah 1% untuk dijadikan upah?

ambil contoh : pinjaman 1 sem RM2 500. PTPTN biaya sehingga 6 sem. total = RM 15 000.
1% from total = RM 150.

ada kawan aku da siap horay dah. aku masih tertanya-tanya. then last dia bagi borang pertama dan brief terakhir beliau meminta kami print dari email masing-masing untuk borang PTPTN yang sudah ada kod bar.

selang beberapa hari kemudian aku dan rakan-rakan terus print dan apa yang kami lihat?
"1% from total every month until the debt were finished"

contract ?
pay in 7 years continues non stop.  *yang student tidak nampak, jika tertangguh sebulan, akan naik lagi 1%. ini mungkin akan dikata "ah non sense, no in contract mate. " tetapi, ini yang telah berlaku kepada rakan aku yang lama telah grade.

dan ramai antara rakan aku tak nampak nilai sebenar bunga yang dimasukkan. nilai ujrah hanyalah nilai upah. apabila pembayaran semula, nilai akan naik dan makin meninggi. nilai sebenar contract ada 20% of
RM 15000.
straight to the point macam ni sebenarnya,

pinjaman PTPTN = RM 15000
1% from total = RM 150 <--- upah yang dikononkan.
total plus = RM 15150
divide to 7 years = RM 2164.29
divide to 12 month = RM 180. 36
plus 1% more in a month interest = RM 182.16
total take by PTPTN by a month = RM 183.00
plus 20 % of antother interest = RM 183.00 + RM 35.71
total a month to pay = RM 218.70

total paid by the student back = (RM 218.70 x 12) x 7 = RM 18370.80

dan ramai antara kawan - kawan aku masih tak nampak. apabila aku mengetahui ini adalah permainan pihak ptptn, terus aku batalkan pinjaman masa sem 1 dan aku mohon biasiswa. Alhamdulillah, aku diberi olehNya rezeki. dan aku berjaya memohon biasiswa Robert Kouk Foundation. lebih banyak aku dapat dari PTPTN. dan ianya percuma. kepada rakan taulanku yang masih ramai di luar sana buka la mata kamu semua. apakah ini terbaik. dan jika kamu tiada pilihan lain. pastikan kamu dapatkan 1st class degree. dan ianya akan BURN!!!

terima kasih dan salam.



comments

Saturday, April 14, 2012

winston XS : new brand , Xsence of me

Japan Tobacco International (JTI) is extending the line of Winston cigarettes on the Russian market with the new long-expected offer – Winston XS.

The new product is represented by 2 flavours: Winston XS Blue and Winston XS Silver. The distribution of the new Winston XS cigarettes in sales outlets in Moscow and St. Petersburg starts from the first decade of November.






Russian will become one of the first markets, where the new Winston XS are to be launched. The innovative product will be manufactured at the largest plant ‘Petro’ in St. Petersburg.
The launch of the new Winston XS will be supported by mass information campaign, which integrates both traditional (POS, printed editions, online promotion) and innovative methods of advertising technologies (BTL activities in the biggest business centres and points of sales).


comments

off topic. cerita makan sekejap YB burger.

salam. hari ni just bagi perkongsian kepada kawan-kawan bloggers tentang yazid burger di shah alam.
yazid merupakan seorang peniaga luar biasa kerana hanya berniaga burger shja tetapi income dia melebihi gaji pegawai kerajaan gred 54. kerana income sehari yazid melebihi 1.4k. bayangkan kalau sebulan? darab 30 hari? pergh.. masyuk beb. kenapa saya katakan dia luar biasa. kerana yazid ini adalah graduan Master bidang perniagaan dari MSU di shah alam. beliau mempunyai master, tetapi kerjaya beliau hanaylah berniaga burger.

apa yg special?? ok kita lihat...


rasanya ni da cukup jelaskan kenapa YB burger special...

lagi gambar...


YB burger ada 3 jenis disediakan.. mushroom, daging dan bbq
YB burger juga ada beberapa kategori berat.. 250 g, 500g, dan 1kg.
jika inginkan lebih, diminta tempah sehari awal.

harga pula berpatutan kerana burger ini boleh dikongsi beramai-ramai.
250 g - RM10 , 500 g - RM 20 , 1kg - RM 40

akan datang, Yazid burger akan menyediakan pelbagai lagi menu sperti :
i-chicken chop 
ii-fish and chip
iii-mushroom soup and garlic bread.
iv-fries
v-minuman ringan

jadi apa tunggu lagi.. jika berminat sila dail :

yazid - 019 6888 709.



comments

Wednesday, April 11, 2012

kurt with 14 words masterpiece.

wont you believe it just my luck 4x,

no recess 3x,

you're in high school again 8x,

no recess 8x.

*from song named school in 1988 band rehearsal DVD.




comments

sort of the aviation DISASTER.

i am sorry for those victim that die in this video. this video not motive to shown the dead people. but just to keep aviation safety more higher than before. it been our responsibility to know the safety in order to keep accident away from occured again in future. so people. keep in mind. safety first where ever you are.


video

comments

who want the BOEING 737 AIRCRAFT MAINTENANCE MANUAL ??

I going to give anyone who asked for AMM manual for boeing 737-300/400/500 only.
if the anybody want the manual. please leave me your email at the comment at below.. i will give to you for free.
only from ATA chapter 5 until ATA chapter 70 only.
*please.. mention me what ATA you wanted. because i may not have a complete ATA chapter. sorry for that.

example of AMM.









please do inbox me.. no annoying request here.. okay.
comments

specific of ANTONOV AN-225 MRIYA biggest plane in the world.

made and used by ukraine and russia.

first flight : 21 december 1988
crew : 6
pax : 77
cost : 300 millions
fuel : 300 000 kg
engine : 6 lotarev D-18T turbofans
max speed : 530 mph / 850 kmh
cruise speed : 495 mph / 800 kmh
landing gear : 32
length : 88m
wingspan : 88m
height : 18.2m
weight empty : 285 000 kg
built : 2
in use : 1






comments

specific of AIRBUS A-380 passenger aircraft.

made by AIRBUS COMP. used WORLDWIDE COMP.

first flight : 27 april 2005.
crew : 2
pax : 550, in 3 classes phase 840 persons.
costs : 327.7 millions
fuel : 260 900 kg
engines : 4 Rolls-Royce trent RB-967 turbofans / 4 engine Alliance GP-7267 turbofans
max speed at 35k feet : 595mph / 955 kmh / 0.89 mach
sea level : 390 mph / 630 kmh
cruise speed at 35k feet : 560 mph /900 kmh / 0.85 mach
landing gear 22
in use : 23 and counting.
built : 23 and counting.




comments

specific of BOEING 747 passenger aircraft.

made by USA. used WORLDWIDE COMPANY.

first flight : 9 feb 1969
crew : 3
pax : 452 persons
costs : 285.5 millions to 300 millions
fuel : 183 380 L
engines : four Pratt and Whiteney JT9D-7A turbofans / four Rolls-Royce RB211-524B2 turbofans / four general electric CF6-45A2 turbofans.
max speed at 30k feet : 600mph / 970 kmh / 0.885mach
cruise speed at 35k feet : 565mph / 910 kmh / 0.85 mach
landing gear : 18 wheels
built : 1409
in use : unknown.






comments

specific of ANTONOV AN-124 aircraft.

made and used by ukraine and russia.

first flight : 26 december 1982.
crew : 6
pax : 88 persons
price : 150 - 160 millions
fuel : 213 740 kg
engine : 4 loratev D-18T turbofans
max speed at 25k feet : 530 mph / 850 kmh / 0.77 mach
cruise speed : 465 mph / 750 kmh
landing gears : 24 wheel.
built : 56
in use : dont know




comments

specific of LOCKHEED C-5 GALAXY aircraft.

made and used by USA.

first flight : 30 june 1968
max crew : 7 crew
pax : 357 troops
cost : $ 157.8 millions.
engine : 4 general electric TF-39-1 turbofans
in use :33
built : 131
landing gears : 28 wheels
max speed at 25k feet : 570 mph / 920 kmh / 0.82 mach
max speed at 30k feet : 520 mph / 835 kmh / 0.77 mach




comments

Leave your footstep!!

Blogobo