ATTENTION please!!!

please LEAVE your blog's link for me walk in and follow you back at the SHOUTBOX ok.. tq a lot..
*at every post have a FACEBOOK COMMENT AVAILABLE. do leave comment there if you were not connected with blog account. its more easy.*

Demi XFM radio No.1 anda.

Demi XFM radio No.1 anda.

this blog owner by malaysian people.

this blog owner by malaysian people.

Tuesday, August 30, 2011

selamat HARI RAYA !!! aidilfitri.

salam semua.. di sini cuma nak ambil kesempatan nak wishkan selamat hari raya aidilfitri.. maaf zahir dan batin



*maafkan segala kesilapan dan kekurangan aku dalam ber blog ing. sorry kepada semua.. selamat menjam selera.. selamat hari raya.. maaf zahir dan batin.

comments

Friday, August 26, 2011

sajak untuk IBU & AYAH


ibu ayah,
kasihnya tiada tandingi,
dari kecil kasihnya tetap abadi,
walau bagaimana anakmu,
tetap dikau kasihkan,
kerana anakmu tetap anakmu,

ibu ayah,
kamu berdua cekal,
mencari rezeki membesarkan anakmu,
mendidik anakmu,
tiada cacat cela dalam mendidik,
memberi pendidikan sempurna,
agar anakmu berjaya di dunia dan akhirat.

ibu ayah,
kini ketika anakmu besar,
mengapa selalunya kita tidak sehaluan,
mengapa kita selalu berbalah,
mengapa kita selalu bermasam muka,
siapakah watak yang silap dalam drama ini,
watak manakah yang terleka,
watak penceritaan manakah yang tersilap dialog,

ibu ayah,
kekalku darah dagingmu,
kekalku keturunanmu,
kekalku ber'bin'kan nama mu,
kekal ayah sebagai nama terakhirku,
tapi adakah kasih dahulu kekal sehingga kini?

ibu ayah,
jauh lagi perjalanan hidupku,
ku perlukan sokonganmu,
ku perlukan lagi kasih dan sayangmu,
walau sudah besar diriku kau membela,
walau sudah bertahun ku berdiri di kaki sendiri,
walau sudah bertahun ku berjauhan denganmu.

ibu ayah,
kali ini pertama kali ku aidilfitri tanpa kalian,
aku tahu bebanmu terhadap adik beradik lain masih lagi ada,
aku tahu kasihmu terhadap adik beradik yang lain juga sama,
mereka juga darah dan daging sama dengan aku,
silap aku akan mereka juga terasa,
aku takkan biarkan mereka merasai kelemahan ku,
mereka berbeza watak dalam cerita kita,
cuma aku watak anak yang jauh simpang dari anak-anakmu yang lain.

ibu ayah,
akhir kata,
dalam aidilfitri yang akan datang menerajui,
tidak lama lagi,
aku mengambil keputusan,
mengundurkan diri,
beraya di negeri orang,
salamkan aku kepada adik beradik yang lain,
sampai salam aku kepada sedara mara kita semua termasuk atuk kesayangan,
aku perlukan komitmen lain untuk mencapai targetku.

salam sayang dari anakmu.


comments

Thursday, August 25, 2011

SEGMEN MENAMBAH FOLLOWERS : saya blogger lelaki

salam aidilfitri..
mari meriah kan segmen ini dengan klik header di atas... mari kita gempakkannya...
comments

Wednesday, August 24, 2011

10 tanda anda sukakan seseorang.

sila baca jika anda benar sukakan seseorang..

sepuluh : rasa malu bila bercakap dengan dia
sembilan : anda perasan bila dia bercakap dgn anda
lapan : ketika melihat dia anda xperasan orang lain
enam : sentiasa teringat dia
lima : happy bercakap dengan dia
empat : anda akan cuba berhubung dengan dia selalu
tiga : apabila anda baca entry ini anda teringatkan dia
dua : sedang asyik memikirkan si dia sampai anda xperasan no. tujuh tiada dalam senarai
satu : anda tersenyum lepas check mmg xde.

kuang3 


comments

pemilik UIKSS??

entry kali ni bkan nak cerita tentang pemilik perkataan UIKSS. tp entry kali ni nak perkenalkan pemilik blog UIKSS.

blog ini sungguh meriah dari segi grafiknya, al maklum la perempuan. entrynya banyak menceritakan tentang sejarah kehidupan, perancangan masa hadapan , pengalaman, and so on la.. seronok baca entry si dia ini..


ini lah rupa bentuk blog KED.(bukan nama sebenar).

*sebenarnya dia ni orang kg aku.. berkenalan dalam ruangan blogger.. thanks kepada admin BLOGGER AREA. sebab daripada aktiviti dia, makin kuat silaturrahim antara ahli bloggers.
comments

buah hati pelajar TEKNIK CHENOR PAHANG.

entry ini cuma kenangan bersama buah hati ketika aku jadi tenaga pengajar atau dalam bahasa mudahnya fasilitator, di SM Teknik Chenor , Maran, Pahang. pada tahun 2010 sewaktu aku masih menuntut di KMTPh @ KOLEJ MATRIKULASI TEKNIKAL PAHANG.

mereka sungguh happening dalam pembelajaran dan sekarang mereka sekarang ramai da berjaya dalam SPM.

ini lah mereka yang pernah aku ajar ketika dahulu...

mereka salah satu kumpulan pemacu masa hadapan negara kita..

kenangan bersama mereka.. abg doakan kamu semua berjaya pada masa hadapan dan teruskan usaha dalam mengejar cita-cita. abg doakan kamu semua dan abg sayang kamu semua. good luck in life. jangan putus asa. dan ingat.. kegagalan bukan penghalang untuk berjaya dalam kehidupan..
I LOVE YOU ALL.
comments

PROFILE !!

salam kepada semua bloggers. entry kali ni xgempak mana. cuma nak menyatakan sahaja siapa saya sebenarnya agar semua bloggers kenal dan dapat beramah dengan saya.

ini cuma profile data saya yang ringkas.


NAMA : Muhammad Ikhwan Bin Abd Kahar
PANGGILAN : Kurt.
TARIKH LAHIR : 30 august 1992
TEMPAT LAHIR : hosp. mentakab
ASAL : temerloh, pahang
PENDIDIKAN : Sk (LKTP) Triang 2
                           SMK Seri Bera
                           SM Teknik Jengka
                           Kolej Matrikulasi Teknikal Pahang
                           MAS Academy
HOBI : 'Surfing internet' , Bersukan , Blogging , Social networking , Melepak , Jamming
TABIAT BAIK : Mendengar luahan , Memberi nasihat , Berkongsi ilmu , Mudah bergaul.
TABIAT BURUK : Smoking , Lewat & ....... (malas lak nak tulis ag.)
CITA : License aircraft maintenance engineer.
IMPIAN : Balas budi mak ayah , Dapat isteri solehah , Kejayaan dunia & akhirat.
PERKARA KURANG DISUKAI : Berkenalan dengan lelaki yang 'puk'



*serba sedikit yang di kongsikan.. saya memohon MAAF kepada mereka yang terasa dengan entry ini..
ini hanya perkongsian shja. BUKAN NAK PROMOTE or ANY PUBLISITI MURAH!!.
so thank you for read. and big SORRY if this entry disturbed somebody.
comments

Oh! Arsenal

arsenal. pasukan EPL yang aku gemari sejak dahulu sehingga kini.
kini, Arsenal tampak luluh ketika kehilangan pemain midfielder terbaik dari perancis setelah dijualkan kepada Manchester city.


Samir, anda pemain yang dapat menaikkan nama ketika di Arsenal. dan di situlah anda dapat menjayakan karier anda. nampaknya anda sudah beralih arah.


&


Arsenal's fans will miss you.!!

comments

Monday, August 22, 2011

rutin hidup sebagai PELAJAR !!


siapa yang tak pernah jadi pelajar?? rasanya semua pernah memegang status sebagai pelajar. bukan sahaja di sekolah, status ini kekal di IPT walaupun mereka sudah bergelar mahasiswa dan mahasiswi, tetapi jeneralnya mereka juga pelajar.

hari ini aku cuma nak story sikit apa yang aku belajar di IPTA.


ya, aku seorang pelajar yang sedang berusaha untuk mendapatkan segulung diploma kejuruteraan penyenggaraan pesawat di shah alam.

rutin aku dengan pelajar lain mungkin tak jauh beza. bangun pagi mandi solat then pergi kuliah. balik buat ulangkaji (kalau rajin lah).then prepare untuk exam.

*baca

*highlight point


&

*jawab soalan.

AND LASTLY..

*KITA EXAM !!!!

begitulah rutin hidup sebagai seorang pelajar yang aku da jawat ni selama berbelas tahun..
hope lepas habis belajar, aku terus bekerja dengan aman...
AMIN!!




comments

tema blog aidilfitiri terbaik pernah terlihat.

entry kali ni nak komen blog someone. tertarik bila bukak blog dia. mood aidilfitri yang amat meriah sekali.
tahniah blog FUZA.. anda menaikkan semangat raya..

*ini lah blog FUZA.. follow la si dia.. menarik...
http://fuzabutterfly.blogspot.com/
comments

Sunday, August 21, 2011

cara utk menDARATkan kapal terbang

salam semua,
hari ini saya cuma nak kongsikan prosedur yang perlu di ambil ketika mendaratkan kapal terbang.

AMARAN!!
perkongsian ini TIADA IKTIRAF dari EASA ataupun DCA. oleh itu, jgn diambil procedur ini sebagai manual dalam operasi mendaratkan kapal terbang.


1. pilot perlu sebaris dengan landasan kapal terbang. lihat GPS dan pastikan anda berada dalam garisan lurus tanpa ralat mata atau pun berada di kawasan titik buta.

2. sila berhubung dengan menara kawalan segera dan meminta kebenaran untuk mendaratkan kapal terbang anda. ini penting untuk memastikan trafik yang dijaga menara kawalan tidak sibuk dan tidak bertembung.

3. dapatkan ketinggian yang betul dan jika anda berada dalam lingkungan 1 batu nautika pastikan anda berada di ketinggian 1700 kaki.

4. turunkan gear pendaratan. iaitu tayar kapal.

5. jatuhkan FLAP sekali shj.

6. perlahankan kegunaan minyak di throttle sebanyak 30%.

7.  jatuhkan lagi FLAP sebanyak 2 kali. proses ini perlu dilakukan jika anda sudah berdekatan dengan landasan.

8. kuncikan SPOILER kapal terbang anda.

9. naikkan kelajuan dengan menolak throttle sebanyak 60%.

10.  jatuhkan lagi sekali FLAP buat kali akhir. sila abaikan jika pesawat kecil.

11.  jika pesawat kecil, sila jatuhkan FLAP ketika anda betul sedang terbang di atas landasan. dan bagi pesawat besar, anda perlu mengaktifkan SPEED BRAKES. pastikan throttle berada dalam keadaan IDLE.

12.  mendarat. dan pastikan anda mendarat dengan menyentuh tayar belakang dahulu selang 2 saat kemudian baru tayar hadapan. tunggu seketika dan brake tayar anda.

13. masuk ke dalam TAXIWAY selepas diarahkan oleh MENARA KAWALAN PESAWAT.

video
ini video MALAYSIA AIRLINES melakukan pendaratan STEEP BANK di hong kong.
*prosedur ini berbeza daripada yang di tulis akibat daripada situasinya.


video
ini video syarikat KLM mendaratkan kapal terbangnya di france. ini mengikut prosedur diatas sedikit sebanyak.


AMARAN !! 


ini hanya arahan ringkas yang diperkongsikan dalam pembelajaran bebas. tiada akreditasi dalam prosedur yang di perkongsikan ini.. harap maklum.
comments

pesawat moden AIRBUS A380

syairkat airbus telah mengeluarkan dan memperkenalkan sebuah kapal terbang domestik yang terbarunya pada tahun 2005 dengan kerjasama banyak syarikat dalam dunia. syarikat airbus ini anak syarikat kepada EADS.

airbus a380 juga dikenali mulanya dengan nama a3xx @ superjumbo.  pesawat ini mempunyai 2 dek pada FUSELAGE dia. kapal terbang jumbo ini boleh memuatkan sebanyak 850 penumpang dalam 1 masa.

syarikat pertama yang berani mengambil risiko utk menerbangkan pesawat ini adalah Singapore Airlines jiran Malaysia yang kita glemer dengan Malaysia Airlines.

kapal terbang ini boleh mencapai kelajuan 0.85 mach iaitu bersamaan kira-kira 900km/h. laju jugak tu... pada altitud sederhana iaitu pada altitude troposphere.

airbus A380 komersial.

Malaysia airlines A380.

*harap korang semua faham la apa sedikit sebanyak yang aku terangkan kat korang. 
nak faham lebih lanjut. klik la kt link yg aku da letak dalam content entry ni.. k salam.

comments

tema aku ni CELUP mari?

Entri kali ni cuma nak kongsikan perasaan aku..

ada komen dari seseorang mengatakan aku celup ideologis dari kumpulan gusti terkenal.. 
iaitu D generation X.

aku xngt sgt team tu.. just aku taw geng tu daripada TRIPLE H & SHAWN MICHEAL jer.. huhu


DX.


xper la.. ni just xdisengajakan la... minta maaf kerana pertembungan tema ini.. non-copyright.

comments

Modread @ FaceBook.

Modread

jom join geng modread dalam fb.. aku xtahu knapa la aku selalu promote modread ni..

band ni mmg bagus..

mereka BMFV malaysia..



comments

NSTP Classifieds Job Listing

NSTP Classifieds Advertisement Listing

sesapa nak cari kerja? klik link kat atas ni... semua ada...
jgn ragu2....


comments

blog2 yang aku FOLLOW.

Assalam. kat sini aku nak ambil kesempatan la sedikit untuk MEMPROMOTKAN kat korg ttg blog yg aku da follow ni.. hope korang pulak yg follow dyorang ni k..

BELALANG MONTEL


D'KULIM SATAY HOUSE



DUNIA IT 2020


STAPHYLOCOCCUS


MEMORIES JUST LIKE ARMORIES!!!


CERITA BILA BOSAN


comments

how to add "READ MORE" in your blog. ( NON - GUARANTEED)


Step #1 – Update Your Template Code

First you need to edit your existing code so I recommend copying and pasting it into notepad or any text editor. Also, it’s smart at this point to create a backup of your template just in case something goes wrong. Now do a search (CTRL + F) within the text editor for the following code post-header-line-1. This is the default code that Blogger includes but some custom templates remove or change this code so you might have trouble finding it. If you can’t locate this text then try searching for <data:post.body/> instead. Your template will for sure have this since it’s the tag that actually prints the body of your post.
Now depending on which code you were able to find will determine how easy the next steps will be. You might need to do some detective work first in order to get this working properly in your custom template. The idea is to get this new code into your template before the <data:post.body/> tag. Keep reading and hopefully the explanation will illustrate the concept clear enough so you are able to adapt this hack to your custom template.
Add the following code below the <div class=’post-header-line-1′/> and <div class=’post-header-line’> tags if you’ve got both.
<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
<style>.fullpost{display:inline;}</style>
<p><data:post.body/></p>
<b:else/>
<style>.fullpost{display:none;}</style>
The result should look something like this:
new-code-block.png
If you don’t have the default <div class='post-header-line-1'/> tag then your result should look something like this instead. This is how it would be done in the MushBlue Blogger custom template:
new-code-block-mush.png
Notice in both examples that the code in yellow and the <data:post.body/> tags are the same — it’s just tag above it that will differ based on the template you’re using.
Now let’s add one more bit of code which will actually create the “read more” link in your post. This code will go below the <data:post.body/> tag so copy the following and paste it in. Feel free to change the “Read more…” text to whatever you want the link to look like. Be careful not to delete any other code during this process.
<b:if cond='data:blog.pageType != "item"'><br />
<a expr:href='data:post.url'>Read more...</a>
</b:if>
</b:if>
Yes, there are supposed to be two </b:if> tags in the above code so don’t think it’ s a mistake. The result should look like this:
new-code-block-2.png
This code will be the same no matter what template you are using. Just make sure it goes below the<data:post.body/> as shown in the image above.
Now let’s look at what the final result should be. Here’s the updated code block you just worked on all put together:
new-code-block-3.png
Ok, you’re all done editing the template code. Paste it back into your Blogger html window and save it. If you get an error, you made a mistake. The most common mistake is to accidentally delete a > or < while pasting in the new code. If it saved successfully, it’s time to move onto the next step and modify a quick Blogger format setting.

Step #2 – Add a Class Tag in Your Default Post Template

For this step, you need to navigate in your Blogger account to “Settings” => “Formatting” and scroll all the way down to the bottom. It’s the last option called “Post Template”. You’re going to paste in the following code:
<span class="fullpost">
</span>
You’ll want to keep the spaces in there which will make sense later. After you save this, it will look like this:
post-template2.png

Step #3 – Create a New Post

Ok, we’ve got everything all setup so it’s time to go and test it out. Hopefully you’ve got a new post in mind for your blog. If not, then we’ll just create a test post which you can later delete. When you click on the “Posting” tab, you’ll notice that the post text area is now pre-populated with the <span class=”fullpost”> and </span> tags. If not, then you didn’t save it properly so go back and re-read step #2.
So when writing your new post, anything you put above the <span class=”fullpost”> tag will be the teaser text. The main body of your post needs to go in between the <span class=”fullpost”> and </span> tags in order for the “read more…” link to work properly. See the screenshot below. Sometimes pictures illustrate better than words.
post-template-result2.png
Now publish or preview your post to see the “read more” hack working on your blog. If it doesn’t show up for some reason, go back and run through the steps again. Most likely you pasted the code blocks in the wrong places. It’s difficult to troubleshoot these issues since each template can be unique so please make sure to double-check your template before asking for help in the comments section below.
Here’s the live post with the “read more…” link properly working based on the text I used above in the post text area.
post-results.png

Additional Info

If you want to go back and update your old posts with this new “read more…” feature you can. Just go back and edit each post manually. Essentially you’ll need to paste in the <span class=”fullpost”> and </span> tags breaking apart the post into two parts.
For some posts, you might not want to use this feature at all. If that’s the case, just delete the <span class=”fullpost”> and </span> tags from within your new post text area. Then your new post will show up entirely just like it used to before you implemented this hack. Enjoy!
Ready to super charge your blog? Check out our professional premium blogger templates or make money by joining our blog affiliate program!
If you like this post then please consider subscribing to our eBlog Templates RSS feed. You can also subscribe by email and have new templates and articles sent directly to your inbox.

comments

Saturday, August 20, 2011

MODREAD the malay BFMV?

MODREAD !!
band malaysia juara daripada pertandingan TWISTIES BINGIT!!
terus melangkah maju dalam muzik..


dengarkan lah lagu mereka bertajuk "neeruza ozawa"


TABIKK... MODREAD !!



comments

IKHWAN the global

tengok la gambar nih...





haha... korang ada ker???


comments

Arsenal vs France

Arsenal dan Perancis.

banyak bezakah mereka ? tidak..  mereka dalam arsenal majoritinya pemain perancis. dan Arsene Wenger mjuga seorang pengendali berbangsa Perancis. oleh itu skuad yang di kendali kan oleh Wenger ini banyak bercorakkan perancis..

tetapi wenger. mengapa kamu tidak mengambil pemain star perancis dalam skuad kamu? dapatkanlah pemain seperti Benzema, Lloris, Gorcuff dan lain2. 

sebenarnya kamu lebih ego dalam hati kamu sbnarnya Wenger. kamu fikir pemain kamu cukup bagus dan kamu fikir kamu cukup hebat dalam membikin pemain..


VS.


jgn jatuhkan pasukan harapan EPL Wenger.. harap Arsenal terus maju dalam cabaran akan datang.

comments

Friday, August 19, 2011

maybe aku xbalek raya aidilfitri ni. !!


raya tahun ni da xde makna da dalam sejarah hidup aku..
dan aku xbalik kampung dalam cuti raya ni.
aku terus berada di shah alam.. bekerja dan belajar.

dan selamat AIDILFITRI kepada muslimin dan muslimat.


xde kerinduan terhadap makanan kampung,
comments

Salam geng. ambil la kesmpatan ketika masih ada. mmbantu kewangan anda. Join #ChurpChurp today and bring more friends to the community!

Salam geng. ambil la kesmpatan ketika masih ada. mmbantu kewangan anda. Join #ChurpChurp today and bring more friends to the community!

hanay klik pada link kuning atas nih... dan follow instruction...
tiada caj walau 1 sen pon. just ikut arahan dan signup shja dari blog nih..
terima kasih
comments

How does getting rewarded through sharing sounds like to you? Join #ChurpChurp today and bring more friends to the community!

How does getting rewarded through sharing sounds like to you? Join #ChurpChurp today and bring more friends to the community!

minta perhatian.. mari join churp-churp utk kegunaan dan kesenangan anda.
comments

aerodynamics

salam semua.. entry kali ni cuma nak berkongsi kepada kamu semua tentang aerodynamic dalam kapal terbang. xbnyak nak tulis,, cuma nak berkongsi gambar coz orang cenderung melihat gambar berbanding tulisan.

gambar 1 : hubung kait dalam penerbangan.

gambar 2 : daya vector ketika kapal terbang sedang meningkatkan sudut terbangnya.

gambar 3 : hukum ini paling PENTING. ini dipanggil sudut serangan @ angle of attack.
tanpa dari hukum sudut ini, kapal terbang xakan menemui aerodinamiknya.

gambar 4 : yang ini di panggil 'wingtip' kalau pernah antara kamu terlihat kapal terbang melintas dan meninggalkan kesan putih, ini la penyebabnya. ia disebabkan dari pergerakan angin dan wap serta keadaan kelembapan yang membuat ianya meninggalkan kesan di udara.

gambar 5 : ini yang akan berlaku jika DRAG semakin bertambah.. dan kemungkinan kapal terbang akan mengalami STALL.

gambar 6 : ini pula graf bagi keberkesanan atau pekali bagi daya tujah ke atas pada darjah serangan yg tertentu.

gambar 7 : ini menunjukkan perubahan dalam keadaan angin yang akan menyebabkan kebarangkalian kapal itu akan berubah altitude. dari atas ke bawah.. dan kemungkinan, dari bawah ke atas.

gambar 8 : ini adalah graf yang mewakili kesan daripada perubahan 'drag' dan 'lift'

gambar 9 : dimana perlunya aerodynamics yg tinggi? ya ketika ingin membelok. dan dalam gambar menunjukkan daya dan vector yang terlibat. itu kenapa pilot di sarankan utk mengurangkan pembelokan sweep bank.

gambar 10 : lagi gambar.. ini di panggil, 
i) normal
ii) sloping
iii) skidding turn

gambar 11 : ini menunjukkan kapal sedang menjunam dan korang tahu apa yg berlaku ketika melakukan junaman kepada aerodynamics?

gambar 12 : ini yang akan berlaku, tarikan graviti akan menaikkan 'load factor' dan juga 'stall' akan turut serta meningkat..

*maaf kerana xbnyak yg dikongsikan. kepada mereka yang ingin tahu lebih lanjut, GOOGLE je istilah2 yang aku da bubuh tuh...





comments

Leave your footstep!!

Blogobo